Uppteckning nummer NM-TNM1787

Titel: Ungefär samtidigt praktiserade en klok gumma i Skön. ……………..

Socken/stad: Skön

Ungefär samtidigt praktiserade en klok gumma i Skön. Hon var född i Norge och gick därför under namnet "norskan". Och hon sysslade med att genom läsning åstadkomma bot för alla möjliga och omöjliga krämpor, göra igen stulet gods, "stä kor" vid gården och även hålla dessa i betesmarken, spå, stilla värk, stämma blod m.m. hokus pokus. Någon kännedom om hennes förfaringssätt har jag dock ej annat än genom vad en dam för mig berättat. Damen i fråga hade varit till norskan i något ärende och därvid hört henne stämma blod med följande ord, som hörbart kunde uppfattas: Blod skall stå och ej rinna. Jesus var född av en kvinna. Ve mig, dyra Guds Lamm.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 25. Sundsvall 1950.